2017. december 5., kedd

Babahordozás télen

Ahogy ígértem, itt is vagyok egy nagyon aktuális témával, ez pedig a téli babahordozás.
Hordozási tanácsadóként sok családdal találkozom, és azt tapasztalom, hogy minden évszaknak megvannak az adott kérdései. Nyáron az a fontos, hogy ne legyen túl melege a babának, télen pedig az, hogy ne fázzon. Nézzük, mit tehetünk ezért!
Újszülöttek, csecsemők, járni nem tudó babák hordozása télen:
Ideális esetben ekkora babákat kendőben hordozunk (kivételek persze vannak, írok majd egyszer erről is...). A kendő ölelése akkor érvényesül a legjobban, ha a babán a lehető legkevesebb ruha van. Neki is kényelmesebb így, és mi is könnyebben meg tudjuk kötni a kendőt, ezen kívül a mi testünk melege sokkal hatékonyabban melegíti a babát.
A leírtakból következik, hogy télen, szabadban történő hordozáshoz én a közös ruhákat(kabát, pulcsi, poncsó) javaslom. Remekül bent marad a meleg a ruha alatt, a babát nem kell 100(vagy több...) rétegbe öltöztetni. Írok gyakorlati példát, mert sokszor azt tapasztalom, hogy egy konkrét szituációval könnyebben átlátják az anyukák, hogy mikor hogyan érdemes öltöztetni a babát. (Egyébként ez nagyon nehéz, én már a második gyermekemet hordozom, de néha még most is bizonytalan vagyok, hogy mit is adjak rá...) Szóval, nulla fok van odakint, sétálni indulunk. Az én babám ilyen időben kap egy harisnyát, hosszú ujjú bodyt, hosszúnadrágot(benti, nem bélelt!), egy melegebb hosszú ujjút, kiscipőt, nyakára kis kendőt vagy sálat, sapkát. Harisnya helyett a babylegs is szuper, ez baba lábszárvédő, így nem kell a harisnyával sem vacakolni. Jöhet a kendő, és végül a közös kabát! Senki nem fog fázni, ez biztos!
Beszéljünk kicsit a közös kabátról! Szándékosan nem írok most hordozós kabátot, ki is térek rá, hogy miért:
Nagyszerű dolog a hordozás, a babagondozás legtermészetesebb formája, és szerencsére egyre nő a népszerűsége. Ezzel együtt nő a hordozásban rejlő biznisz lehetősége is... Van már minden: hordozós poncsó, hordozós pulcsi, hordozós kabát, hordozós táska, hordozótakaró, hordozós esőkabát... a lista elég hosszú. Ezek valóban nagyon klassz és praktikus dolgok, de aki anyagilag nem engedheti meg magának ezeket a kiegészítőket, ne ijedjen meg, nem kell lemondania a téli hordozás örömeiről! Tavaly nem volt hordozós kabátom, egy Möbius pulcsival húztam ki az enyhébb napokon, de a kemény mínuszokban a férjem kabátját loptam el :) Hát, mit mondjak, nem túl csinos megoldás, viszont annál melegebb! Talán egy nagyobb méretű női kabát egy fokkal jobban állt volna rajtam... Na, de a lényeg, meg lehet oldani hordozós kabát nélkül is!

Figyelem, az a rész jön, ahol rábeszéllek a hordozós kabátra!

Igen, én is rábeszéltem magam(meg a férjemet), hogy kell nekem egy kabát! Életvitelszerűen hordozok, tehát nincs babakocsink(vagyis de, most már van, egy olcsó vacak sportkocsi, amit a mamák használnak néhanapján). Mosható pelenkázunk, ami olcsóbb, mint az eldobható, használt ruhákat hordunk, és még egy csomó dologban spórolunk nem kevés pénzt, szóval ezek miatt úgy döntöttem, ebben az egyben most engedek a csábításnak. Ehhez az is kellett, hogy élőben lássak egy Nana kabátot... Szerelem volt eslő látásra!!! Termékteszt következik :)





A Nana softshell kabát tulajdonképpen négyfunkciós: Hagyományos kabátként, kismama kabátként, elöl-,és hátonhordozáshoz is használható. A variálás egyszerű, egyetlen betétet kell ide-oda cippzározni. Nincs semmi felesleges a kabáton, ebből a szempontból nagyon minimál. Csinos, nőies, praktikus. Imádom, na...
Azt viszont el kell mondanom, hogy (nekem) elég vékonyka, mínuszokban fel kell turbózni valamivel. Itt jön képbe a Möbius pulcsim.
Könnyű felvenni, nagyon meleg, és ha az ember egyszer rájön, hogyan kell felvenni a gallérját, onnantól azt is könnyű lesz használni. A Möbiusnak is van egyébként kabátja, azt is szeretik az anyukák, viszont a gallér használata igényel egy kis  rutint. Na, erre a gallér témára most kitérek:

Alapvetően két típusú hordozós kabát/pulcsi létezik. Az egyik, pl. Nana, amikor egy külön lyuk van a baba fejének a kabáton. Elöl hordozásnál semmi különös tudnivalót/mutatványt nem jelent ez a dolog, háton hordozásnál kell egy kis rutin, hogy hátra tudjuk lendíteni a kabátot, úgy, hogy a lyuk a baba fejéhez kerüljön és át tudjuk húzni rajta.
A másik típus a Möbius által használt galléros megoldás. Itt nincs külön lyuk a babának, hanem egy széles nyak rész van, ami körülöleli az anyát és a babát is. Így viszont keletkezik egy fedetlen rész az anya mellkasán vagy a hátán, attól függően, hol hordoz. Ezt a részt fedi el a gallér.
Vásárlás előtt mindenképp érdemes mindkét típusból felpróbálni egyet-egyet!

A Nana és Möbius termékeken kívül jó szívvel ajánlom a Naturbaba és a Maternelle ruhákat. A wish-en, bonprixen kapható kabátokat viszont nem ajánlom. Olcsó, az igaz, de szerintem soha nem hordozott a tervezőjük, elég sok panasz van rájuk...

Egy másik lehetőség a saját kabát hordozóssá alakítása. Ilyenkor egy betétet készít a varrónő a kabáthoz, az eredmény valószínű nem lesz olyan szép, mint egy hordozós kabát, de a célnak tökéletesen megfelel ez is. :)

A kisebb babák kabáton kívüli hordozását a következők miatt nem javaslom:
- Nagyon melegen fel kell öltöztetni a babát, amit nem igazán szoktak szeretni. Léteznek ugyan hordozós takarók, de ezek nem melegítenek úgy, mint a közös kabát, tehát mindenképp több ruha kell a babára.
-Az anya teste nem melegíti a babát, és nem érvényesülnek a közvetlen testkontaktus jótékony hatásai.
-A kötés pontatlan, laza, kényelmetlen lehet.

A téli hordozás hatalmas szabadságot ad. Tudunk sétálni a hóban, hegyoldalban nézni, ahogy Apa szánkózik a nagyobb gyermekkel, tudunk hógolyózni, miközben épp altatjuk a kicsit, oda tudunk tolakodni a Mikuláshoz a Nagyfiúval, hogy énekelhessen neki (mai élmény... nem tudom, mit csináltam volna, ha babakocsival lettünk volna...).

Szívből kívánom, hogy aki télen is hordozni szeretne, megtalálja a számára legkényelmesebb megoldást! Megéri, higgyétek el!

Ölelés:
Petra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák Napjára

Az alábbi bejegyzést az ÉletVár Közösségi Tér zárt facebook-csoportjának írtam. Szívből jött, így hát megírom itt is, úgyis bűntudatom van ...