2018. június 12., kedd

Kendőt vennék, olcsón, mert csak néha használnám

Semmihez sem fogható öröm, amikor megtudjuk, hogy kisbabát várunk! Elkezdünk izgulni, tervezni, álmodozni és vásárolni. Bizony, azzal, hogy várandósak leszünk, belecsöppenünk a világ egyik legjobban jövedelmező bizniszébe. Tucatnyi cég próbál minket meggyőzni arról, hogy az ő termékük elengedhetetlen kelléke a babagondozásnak: babaszoba-bútor, kiságy, légzésfigyelő, cumi, cumisüveg, sterilizáló, melegítő, zenélő forgó, rezgő-zenélő pihenőszék, babakocsi, mindenféle kozmetikum... Bizony, az én babámat is ilyen szoba várta:

Biztos nem soroltam fel mindent, ezek az "alap" dolgok jutottak most hirtelen eszembe, de ezek megvásárlása is több százezer forint. Azt hiszem,nagyon sokan (de talán egyre kevesebben) megrökönyödnek, ha azt mondom, valójában ezek közül SEMMIRE nincs szüksége egy kisbabának! Mégis sokan megveszik, ha nem is mindent, de 1-2 dolgot biztosan, mindenki a maga belátása és elvei szerint. Lényeg a lényeg, hogy mire megszületik a baba, elköltöttünk valamennyi pénzt. Aztán, kiderül, hogy ez az édes kis csöpp rohadtul nem szeret a kiságyban aludni(miért is kéne szeretnie?), nem érdekli a zenélő forgó izé, ordít a pihenőszékben, a cumit meg átköpi a szomszédba... Ellenben nagyon szeret kézben lenni, anya/apa mellkasán aludni, és éjjel is a közelükben maradni... Bakker, és ez mind ingyen van... OMG!
Danim is hamar tudtunkra adta, hogy neki így sokkal jobb:

Haha, rafinált kis kölyök, gondolhatnánk, pedig teljesen természetesen működik! Nem szeret egyedül lenni, lerakva lenni. Egyedül lenni számára nagyon ijesztő. Nincs sem időérzéke, sem térérzéke. Az, hogy anya kiment a szobából, azt jelenti, hogy megszűnt létezni, ő pedig végleg magára maradt... Bizony, ez a világ kezdetben nagyon ijesztő neki a rengeteg zajjal, hőmérséklettel, a nagy térrel, mindenféle érzetekkel. Egyetlen biztos pont az édesanyja, és az ő közelsége, éjjel-nappal.
Számtalan bionyíték van arra, hogy a babák hordozásra, folyamatos testközelségre születnek. Ez a biológiai norma. Nem egy választható irányzat, egy divathullám, hanem a természet rendje. És ezt tudja jól a kisbabánk is, azért ordít, amikor letesszük.
Nagyon sok család rájön erre, ha előbb nem is, de pár hetes kisbabájuk "viselkedését" látva mindenképp. Szerencsére most már tényleg nagyon kevesen követik a "hagyjuk sírni" elveket, (aik mégis, ahhoz remélem eljut ez az írás), és itt jön képbe a hordozás. Most már elég hamar kiderül az is, hogy létezünk mi, hordozási tanácsadók, meg klubok, meg hogy a kenguru nem jó, a kendő meg jó.
Oké, eddig tiszta sor. Vegyünk kendőt. De ha már több százezerbe "fájt" eddig is  a gyerek, ráadásul ezt még nem is értékeli (figyelem, irónia! ;) ), akkor egy darab rongyra ne költsünk már vagyonokat!
Egy darab rongy? Na várjunk csak!!!
Sötétítő függöny, abrosz, sál, ezeket is mondják a kendőre. Valójában a hordozókendő speciális szövéssel készülő, vegyszermentes festékkel festett, bevizsgált babahordozó eszköz. Nem tudunk bemenni a méteráru boltba és venni x méter kendőanyagot. Ezért is kerül egy jó minőségű hosszú szövött alsó hangon 15000 ft-ba (ami ennél olcsóbb, az már a gyanús kategória). De mondok durvábbat: egy mintás, biopamut kendő akár 30000 ft-ba is kerülhet! És vannak ennél is sokkal-sokkal drágább kendők, de nyilván a babának tökéletes a 15-20000 forintos is. Soknak tűnik?
Egy használt babakocsi több tízezer forint. Babaszoba bútor használtan közel 100000. Légzésfigyelő kb 20000. Ezek az eszközök elszeparálják tőlünk a babánkat, természetellenes helyzetbe kényszerítik a babát és a szülőket is.
Sőt, ha kitekintünk, az új, extra, trendi babacuccok világába, találunk olyan "csodaplüsst", ami anyaméh hangot ad, ha a baba elkezd sírni (azt hiszem 15 ezerért...). De miért egy gép hangja nyugtassa meg a babánkat helyettünk? Hova vezet ez? Bevallom,minden toleranciám és empátiám ellenére rendkívül dühít, amikor ennek a bizonyos terméknek az oldalán olvasom a vevői véleményeket: "Kisbabánk álmát már a kórházban xy őrizte, azóta otthon vigyáz rá, hogy anya nyugodtan aludhasson" WTF???
Na, de térjünk vissza a kendőre. Mit ad a babának és a szülőknek 20000 ft-ért? A folyamatos testközelség lehetőségét. A megfelelő testhelyzetet. Az ideális idegrendszeri és testi fejlődést. Segítséget a tejtermelésban. Két szabad kezet. Könnyű altatást. Hatalmas szabadságot. A biológiai normát. Mindent, ami a babának fontos!!!

Tényleg drága?

Nem veszünk előre kendőt, hiszen lehet, hogy nem fogja szeretni a baba. De akkor babakocsit miért veszünk előre? Mennyi de mennyi szülőt látok, egyik kezében fogja a kisbabát, másikkal tolja az üres kocsit. Akkor miért a babakocsit vesszük meg előre? Miért nem a kendőt?

Egyszer talán így lesz.... :)

"Csak akkor használnánk, ha sír a baba vagy olyan helyre megyünk, ahova babakocsival nem lehet."
Ezt a fantasztikus, a baba minden igényét kielégítő, idegrendszerét, izomzatát, egyensúlyát fejlesztő eszközt, valóban le kéne korlátozni az ilyen helyzetekre?

Mi lenne, ha egyáltalán nem kéne sírnia a babának, mert alap lenne, hogy élete első heteit külön "kérés" nélkül kendőben töltené?
Mi lenne, ha nem vennénk előre babakocsit? Ha mégis úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, bármikor tudunk venni egyet... De azt gondolom, hogy ha valaki ráérez a hordozós életformára, nem akarja majd babakocsiba tenni a babáját. Mint ahogy én sem akartam, és Dani sem... :)


Én azért dolgozok, hogy mindenkihez eljussanak a hiteles információk, minden gyermeket vállaló szülő tisztában legyen egy kisbaba valódi szükségleteivel. Bízom benne, hogy egyre több szülőnek természetes lesz az, hogy a babát nem kell elszeparálni magunktól, és ha nekünk természetes lesz, akkor a mi gyermekeinknek is az lesz, és így egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb, tudatosabb társadalom megszületésének lehetünk a részei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák Napjára

Az alábbi bejegyzést az ÉletVár Közösségi Tér zárt facebook-csoportjának írtam. Szívből jött, így hát megírom itt is, úgyis bűntudatom van ...